Konventionella bud är bud som inte visar någonting om den färg (eller NT) man bjuder utan betyder något helt annat som man har bestämt inom paret. Exempel på konventionella bud är 2Kl enda krav, 2Kl högfärgsfråga (på 1NT), 2NT trumfstöd (på 1 i högfärg) samt 4NT essfråga. Antingen visar ett konventionellt bud något eller frågar. Öppingsbudet 2Kl t ex visar en stark hand (minst 22 poäng) medan 4NT frågar efter hur många ess partnern har. Ett konventionellt bud är i princip krav men någon enstaka gång kan det inträffa att man gör revolution och passar! Detta inträffar om man av den tidigare budgivningen kan ana att just det konventionella budet är vårt bästa kontrakt. (Åtminstone har vi inget bättre högre kontrakt och de lägre har vi ju redan passerat…).

Häromdagen tog jag upp denna skrutthand:

För att denna hand ska ge ett bra resultat krävs det att partnern dels har bra kort och dels hygglig längd i spader eller hjärter. Dessutom ska vi ha ett högre kontrakt än motståndarna. Inte så troligt med andra ord…

Bara motståndarna är i zonen och jag sitter som vanligt Syd. Min partner öppnar med 2Sp varpå Öst passar. Med just denna partner spelar jag ett ovanligt system där många av våra öppningsbud är konventionella. T ex visar öppningsbydet 1Kl antingen 11-13Hp och en jämn hand eller minst 17Hp och valfri fördelning medan öppningsbudet 2Hj visar fördelningen 4414 eller 4405 (alltid med kort ruter) och 11-16 Hp.

Öppningsbudet 2Sp är om möjligt ännu konstigare, det visar nämligen minst 5Ru, minst 4Kl samt 13-16Hp. Det är dessutom ett väldigt ovanligt öppningsbud, förekommer kanske 1 gång på 200 brickor.

Hursomhelst, nu har det inträffat och jag måste försöka göra det bästa av situationen. Först försöker jag beräkna vilken som är vår längsta gemensamma trumf. I klöver har vi minst 4 + 2 = 6st, i ruter 5 + 0 = 5st, i hjärter 0 + 5 = 5st och i spader 0 + 6 = 6st. Allt detta förutsatt att min partner har minimalt med längd utifrån vad vi vet säkert efter öppningsbudet. Så de färger där vi troligen har flest kort tillsammans är klöver och spader, minst 6 kort i båda. Dessutom är ju 2Sp en nivå lägre än 3Kl (som jag ju måste bjuda om vi ska ha klöver som trumf) d.v.s det räcker med att ta 8 stick i stället för 9 för att gå hem. Så jag bestämmer mig för att passa på 2Sp!

Väst passar också varpå min partner nog får en smärre chock när 2Sp blir slutbud. Han måste ju tro att jag har glömt systemet… Han blir dock lugnad när jag lägger upp mina kort eftersom han har:

och det dessutom visar sig att spader är vår längsta gemensamma trumffärg eftersom vi har 6 + 1 = 7Sp tillsammans. 2Sp går så småningom hem precis så vi får in 110 poäng. Vid andra bordet har de inte kunnat bromsa förrän i 4Kl vilket gick en straff. Så vid jämförelsen visar det sig att vi vinner 110 + 50 = 160 poäng tack vare vår fina konvention:-)

Våra händer var alltså:

GOD FORTSÄTTNING alla läsare!!!!!

Bridgeutbildning online – lär dig en hobby som man aldrig tröttnar på!

Kan utövas på nätet ensam hemma, och sedan i bättre tider ihop med vänner och bekanta. Jag har tagit fram en pedagogisk utbildning med tio filmer som lär dig spelet från grunden och som inte kräver några förkunskaper. Köp direkt på https://sylvan-bridge.myshopify.com eller maila info@sylvanbridge.se för mer info!

FRAM TILL NYÅR 30% rabatt!! Ange rabattkoden JULBRIDGE när ni betalar i kassan.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *