Landskamp mot Frankrike

Må-ons 29/4-1/5 spelades en träningslandskamp i Paris mellan 6 svenska och 6 franska par. För Frankrike var det ett viktigt led i deras landslagsuttagning och för de svenska paren ett bra träningstillfälle.

De franska paren satt hela tiden på samma ledd och jämfördes därmed bara mot varandra, samma givetvis för de svenska paren fast på motsatt ledd. Tävlingen vanns på den svenska sidan av undertecknad och Peter Fredin medan bästa franska par blev Thomas Bessis – Frederic Volcker .

Din hand

Du tar som Väst upp följande mediokra hand:

83 987 105 A108653

Du sitter i 3e hand i ozon medan motståndarna är i zonen. Budgivningen inleds med 2 pass fram till dig. Eftersom du själv bara har 4Hp och din partner högst 11Hp är det mycket troligt att motståndarna gör utgång, kanske t.o.m slam. För att om möjligt förhindra dem från att bjuda till rätt kontrakt är det därför vanligt att man psyköppnar i 3e hand, speciellt om man är i ozon mot zon. Straffarna är ju inte lika dyra i ozon medan motståndarnas utgångsbonus är högre.

Öppningbudet

Det är alltid farligt att psyka med ett färgbud eftersom partnern kanske höjer dig till en nivå där motståndarna kan straffdubbla dig för en stor utgift. Däremot är det ofta lyckat att psyka med 1NT, motståndarna har nu ofta svårt att komma in i budgivningen och skulle de dubbla redan 1NT kan du alltid svänga till 2Kl. Du väljer därför att öppna med 1NT.

Partnern

Givetvis vet inte heller partnern att du har psykat, han kommer att bjuda precis som att du har en normal 1NT-öppning dvs 15-17Hp 0ch jämn hand.

Din partner har följande kort:

K64 AJ653 Q63 94

Han bjuder efter Nords pass 2Ru som lovar minst 5Hj, ett så kallat överföringsbud. På dina framtvingade 2Hj(även Syd passar) hoppar din partner till 3NT och visar därmed en jämn hand med 5-korts Hj och ca 9-11 Hp.

Slutbudet

Än så länge har det gått bra för dig eftersom ingen av motståndarna har dubblat ännu. Du skulle nu kunna passa på 3NT som förmodligen går ca 5 straff och redan en utbetalning på 250 är ju bra om övriga bord bjuder och får hem utgång som ger minst 600 poäng. Dock går nog 4Hj kanske bara ca 3 straff eftersom du kan stjäla både Ru och Sp på din hand. Du bjuder därför 4Hj och alla passar lyckligtvis.

Facit

4Hj går 3 straff för en utbetalning av 150. Med bästa försvar kan motståndarna ta 4 straff men det är ofta svårt att spela försvar när man inte vet att spelföraren har psykat. Eftersom alla övriga 5 bord bjudit och spelat hem utgång vinner ditt par ca 10IMP mot samtliga!

Motståndarna

Så borde någon av motståndarna klivit in i budgivningen eller dubblat er?

Döm själva, detta var Nords hand:

A102 K AJ872 QJ72

Och detta var Syds hand:

QJ975 Q1042 K94 K

Hela given var alltså:

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *