Budgivningen

Följande försvarsläge dök upp i SLAVA CUP som spelades i Moskva helgen 8-10 mars på Hotell Metropol. Given illustrerar väl varför man aldrig tröttnar på bridge, nya lägen dyker upp hela tiden!

Du har som Syd följande kort:

97 AQ106 AJ653 A2

Du väljer att öppna med 1NT (15-17hp) trots att handen inte är helt jämn. 1NT beskriver dock handen bra och dessutom är det ofta bra att spärra bort spaderfärgen för motståndarna.

Väst och din partner Peter Fredin passar varpå Öst hoppar till 4Sp! Ingen har något att tillägga och du ska spela ut.

Utspelet

Inget utspel ser särskilt aptitligt ut men Östs spader är nog täta nog för att trumf inte ska vara någon favör. Dessutom kanske vi tar bort en stöld på bordet. Du väljer alltså Sp7 i utspel.

Träkarlen lägger upp:

65 KJ853 KQ8 J93

En riktigt bra träkarl och vi kan uppenbarligen bara få 2 stick i rödfärgerna. Din utspelade Sp7 går till Öst A medan Peter bekänner med SpQ. Öst spelar sedan SpK på vilken Peter sakar Hj9! Sf har uppenbarligen 8 Sp! Peters Hj9-sak är enligt Schneider dvs omvända markeringar. Det är alltså en lågmarkering. Eftersom vi båda vet att jag troligen har AQ i Hj är det samtidigt en längdmarkering, dvs 3 st Hj (högt-lågt visar udda antal).

Uträkning av spelförarens hand

Nu spelar Sf Ru2 från handen. Att han inte tar ut fler trumf är bra spelat eftersom vi då får lättare att markera våra längder i de andra färgerna när vi sakar. Du tar RuA och Peter lägger Ru4 vilket är den lägsta kvarvarande rutern. Peter har alltså ett jämnt antal Ru, 4 om vi ska kunna straffa kontraktet. Sf har isåfall fördelningen 8 1 1 3. Eftersom han har 8 Sp-stick får vi absolut inte låta träkarlen få några stick.

Om Peter har KlK är det enkelt, HjA+RuA+KlA+KlK är ju 4 stick. Men om Sf har KlK gäller det att vara vaken. Om vi nu spelar KlA + Kl2 får Sf för KlK och spelar sin Hj-hacka. Jag måste nu ta HjA och ge bordet ett antal röda stick. Så för att förhindra detta tog jag ut HjA direkt innan jag vände med KlA + Kl2. Nu har ju Sf ingen Hj kvar att spela och måste ge Peter sista stick på KlQ! Det krävs dock att Peter har KlQ och Kl10, annars går kontraktet inte att straffa.

Spelförarens hand:

AKJ10843 2 2 K84

Och partnerns:

Q 974 10974 Q10765

Hela given var alltså:

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *