Ibland har man en totalt förvirrad budgivning där man misslyckas fullständigt bara för att upptäcka att man ändå vinner brickan stort!

Se bara på denna patetiska budgivning vi hade häromdagen:

Jag tar som Syd upp följande slätstrukna hand där jag är giv och ingen i zonen:

Om man spelar med svaga 2-öppningar passar handen styrkemässigt för 2D men färgen är alldeles för usel så jag passar.

Väst öppnar med 1Sp som visar 11-21 poäng och minst 5-korts spader. Min partner passar varpå Öst stöder sin partner med 2Sp som visar 6-9 poäng och minst 3 spader.

Nu vill jag inte gärna passa med min hand. Om alla passar får då motståndarna spela 2Sp fast vi på vår ledd mycket väl kan gå hem i ett ruter- eller klöver-kontrakt. Partnern har ofta 4 eller 3 spader och vågar kanske inte agera eftersom vi kanske inte har någon gemensam trumffärg. Alltså bör jag bjuda nu, frågan är bara om jag ska bjuda 3Ru eller försöka visa att jag har en spelbar klöver-färg också. När man som här har passat i förhand, och motspelarna har stött varandra i högfärg finns det ett specialknep, man kan bjuda 2NT som normalt sett visar antingen båda lågfärgerna (minst 5-5) eller (om motståndarna bjudit spader) hjärter och ruter.

Tanken är att man med de röda färgerna tar bort partnerns eventuella 3Kl med 3Ru. Denna gång har jag visserligen inte 5Kl men den stora skillnaden i färgkvalité gör att det nästan ser ut så:-) En annan stor fördel är att om jag får upp motståndarna i 3 (eller 4) Sp kommer min partner inte att ge någon utspelsfavör genom att spela ut Hj eftersom jag normalt sett har båda lågfärgerna. Jag bestämmer mig så småningom för att bjuda 2NT och hoppas på det bästa…

Öppningshanden dubblar nu för att visa tillägg och det är min partners tur att bjuda. Han sitter med:

Det verkar helt givet att nu bjuda 3Kl, som är den trumf han vill spela med om jag har båda lågfärgerna. Skulle jag ha hjärter och ruter kommer jag att ta bort 3Kl med 3Ru varpå han kan preferera till 3Hj som ju isåfall är vår längsta trumf. Av någon obegriplig anledning som knappast ens han själv kan förstå väljer han istället att passa(!) Nästa hand passar också och det är min tur igen. Eftersom min partner inte bjuder sin bästa lågfärg förutsätter jag att han har lika längd, 2-2 eller 3-3 (eller möjligen 4-4) och därför vill låta mig bjuda min längsta färg. Jag bjuder alltså 3Ru. Öppningshanden dubblar igen och min partner tror nu inte helt ologiskt att jag har de röda färgerna (detta hade givetvis helt undvikits om han bara bjudit normala 3Kl förra varvet…).

Han bjuder alltså 3Hj nu vilket Öst inte oväntat dubblar. Jag inser nu vad som hänt och övertygad som jag är om att min partner har lika längd i mina färger bjuder jag nu 4Ru. Uppenbarligen är inte en av mina färger hjärter, då hade jag givetvis passat på 3Hj dubbelt så nu måste jag helt enkelt ha 6Ru och 4Kl! Min partner begår nu en av bridgens dödssynder, nämligen att sluta tänka mitt i budgivningen:-( Så på Västs dubbling passar han därför och låter mig spela med ruter som trumf på 6-1 istället för Kl på 6-4!!!.

När Väst har:

och Öst har:

kostar 4Rux 800 poäng efter försiktig spelföring.

Hela sitsen såg ut så här:

När jag hämtat mig från chocken inser jag dock att motståndarna enkelt har 7Sp i korten. Storslam är inte så lätt att bjuda men hade vi enats om att spela klöver på vår ledd hade de säkerligen spelat minst lillslam! Vid jämförelsen visar det sig mycket riktigt att våra lagkamrater spelat 6Sp och gjort ett övertrick. Vi vinner alltså 1010 (för 6Sp +1) jämfört med 800 (för 4Ru med 4 dubblade straffar) = 210 poäng! Man kan gott travestera det gamla talesättet med ”operationen misslyckades men patienten överlevde”:-)

JULKLAPPSTIPS SISTA MINUTEN!

Bridgeutbildning online – lär dig en hobby som man aldrig tröttnar på!

Kan utövas på nätet ensam hemma, och sedan i bättre tider ihop med vänner och bekanta. Jag har tagit fram en pedagogisk utbildning med tio filmer som lär dig spelet från grunden och som inte kräver några förkunskaper. Köp direkt på https://sylvan-bridge.myshopify.com eller maila info@sylvanbridge.se för mer info!

Just nu till Jul dessutom 30% rabatt!!!

Ange rabattkoden JULBRIDGE när ni betalar i kassan!!!

Köp idag så hinner mailet med länken fram till julafton!

God Jul allihop!!!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *