Ofta kan man dra en hel del slutsatser av hur budgivningen gått och hur spelet framskrider när man är spelförare. Men det gäller att vara försiktig och tänka igenom konsekvenserna av hur man spelar även om man tror att man vet hur det sitter! Se bara på denna bricka jag spelade nyligen på nätet:

Jag tar som Syd upp följande fina hand med Väst giv och alla i zonen:

Väst spärröppnar med 4 hjärter varpå Nord och Öst passar. Jag är nu lite sugen på att försöka hitta en slam, det räcker ju att partnern har RuA, KlKn och lite stöd till min fina spader-färg. Dock måste jag då passera 4Sp som kanske är sista möjliga kontrakt för vår sida. Dessutom sitter det ofta snett när en av motståndarna har spärrat och därigenom visat många kort i en färg eftersom han då har desto färre i de övriga färgerna. Jag nöjer mig därför med att bjuda 4Sp nu vilket blir slutbudet eftersom övriga spelare passar. Väst spelar ut HjA och min partner lägger upp sin mediokra hand:

Alla bekänner på HjA och även på HjK som Väst fortsätter med. Jag försöker nu trumfa ut med A, K och D i spader men tyvärr har Väst bara 1 Sp och sakar under tiden 2 av sina kvarvarande hjärter. Öst har nu alltså SpKn kvar.

Eftersom Väst spärrade med 4Hj vet jag att Öst har RuA, annars hade ju Väst haft en vanlig öppningshand med minst 11 Hp(HjA+HjK+RuA), alltså för starkt för en spärröppning.

Jag måste alltså försöka komma in på bordet så att jag kan spela ruter därifrån. Om Öst då tar för RuA så får jag ju för RuK i ett senare stick, och om Öst lägger låg ruter får jag direkt för RuK. Hur gör jag det med de usla kort som ligger där?

Enda chansen att komma in på bordet är att spela min klöversjua till Kl10, men då måste KlKn falla när jag tar för KlA och KlK. När jag lägger ner KlA och KlK faller glädjande nog KlKn hos Öst! Jag har alltså fått min ingång! Nu måste jag dock vara försiktig och inte omedelbart spela min lilla sjua i rena glädjeyran för då kanske Öst kan stjäla med sin sista trumf(SpKn) och vända med sin sista hjärter.

Jag spelar istället en trumf först för att ta bort Östs sista trumf. När Öst kommer in på SpKn kan han nu välja på att antingen spela Ru och därigenom ge mig för RuK eller spela sin sista Hj. När han väljer att vända med sin sista Hj kan jag stjäla och därefter gå in på bordet på Kl10. Nu kan jag äntligen spela ruter från rätt hand dvs upp mot RuK varpå jag bara tappar ett stick i Ru. Jag tappar alltså 1stick i vardera Hj, Sp och Ru och går därmed hem i mitt kontrakt. Västs hand:

Och Östs hand:

Som synes hade Väst kunnat straffa kontraktet genom att vända med ruter i stick 2 och därigenom få en Ru-stöld men hur skulle han kunna veta det? Vid andra bordet har de kommit i hela 6Sp och gått 3 straff så vi vinner hela 620+300=920 poäng på brickan:-)

Hela sitsen var alltså:

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *