Ibland kan man rabattera de rekommenderade gemensamma 26 poäng som krävs för att bjuda 3NT. Det gäller framförallt när man har en eller flera långfärger som kan ge många stick eller när man under budgivningen kan ana att det sitter bra för vår sida. Se bara på denna hårda utgång vi bjöd nyligen:

Jag sitter Syd och tar upp följande hand:

Jag som är giv passar och det gör också Väst. Min partner öppnar med 1Kl som visar minst 4Kl och minst 13Hfp. Öst kliver nu in med 1Sp som visar minst 5 spader och ca 8-16 Hp. Jag har en perfekt hand för att göra en upplysningsdubbling, 4 kort vardera i de objudna färgerna och minst ca 7Hp. (om partnern inte har öppnat krävs egen öppningshand – men om partnern har öppnat räcker det alltså med minst 7). Jag bjuder alltså dubbelt.

Väst passar och min partner svarar 1NT som visar 12-14 Hp och en jämn hand, dvs ingen singelton och högst en dubbelton.

Tillsammans har vi alltså mellan 23-25 Hp, dvs. färre än de rekommenderade 26. Vi har inte heller några långa färger som kan förväntas ta många stick..

Däremot vet vi efter inklivet att Öst har majoriteten av motståndarnas Hp så eventuellt saknade honnörskort sitter troligen hos honom. Definivt SpA (om vi saknar detta kort) och troligen även en eventuell HjK eller HjD som då kan maskas ut. Är man nu riktigt feg passar man på 1NT, är man normal-modig inviterar man med 2NT och är man optimistisk bjuder man utgång direkt! Föga överraskande väljer jag att bjuda 3NT direkt. Det har också fördelen att försvaret inte vet om spelföraren har minimum eller maximum – om jag inviterar med 2NT och partnern lägger på till 3NT vet de ju att spelföraren har 13 bra eller 14 Hp, nu vet de bara 12-14…

Partnern (som alltså ska spela kontraktet) har en minimal öppningshand (12Hp) :

Han får så småningom ihop 1Sp-stick, 4Hj-stick, 2Ru-stick samt 2Kl-stick summa 9 stick. Trots att vi bara hade 23 Hp gemensamt! De övriga händerna, först Västs:

Och slutligen Östs hand:

Eftersom vi är i zonen tar vi alltså in 600 poäng och avvaktar jämförelsen…

Så hela given var:

Vid andra bordet visar sig Syd vara ännu modigare än vad jag är, och öppnar trots bara 11 Hp/12 Hfp. Man kommer därför mer eller mindre automatiskt i 3NT. Dock är spelföringen på Syds hand i deras fall.

Vår lagkamrat Väst hittar då det lyckosamma utspelet Sp10. Eftersom Öst har AD954 i Sp efter bordets Kn73 ger det direkt försvaret 4 Sp-stick vilket tillsammans med RuA ger en straff i kontraktet!

Vi vinner alltså 600 + 100 = 700 poäng på brickan:-)

Och slutligen ett julklappstips för alla som vill sprida bridgeintresset till era närstående:

Bridgeutbildning online – låt mig lära upp era släktingar och vänner!
Kursen är framtagen av mig och består av 10 lektioner. Just nu får ni som följer bloggen en ordentlig rabatt – ni betalar 860 kr istället för ordinarie pris 1150, alltså ynka 86 kr per lektion. Dessutom lägger jag med lite trevligt bonusmaterial som t.ex. ett budsystem.  Inga förkunskaper krävs!
Gå in på https://sylvan-bridge.myshopify.com för beskrivning och glöm inte att ange rabattkoden JULBLOGG vid inköp!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *