Ofta kan man räkna ut på budgivningen vilken färg man ska spela ut men ibland gäller det också att spela ut rätt valör för att straffa kontraktet!

Du sitter som vanligt Syd och tar upp en medioker hand:

Öst öppnar med 2Kl som ju är ett starkt bud och visar minst 22 Hfp. Du passar förtstås varpå Väst svarar förväntade 2Ru som är ett s.k väntebud eller reläbud och inte visar någonting om hans ruter utan bara ger öppningshanden maximalt budutrymme för att beskriva sina färglängder. Även din partner passar och Öst återkommer med 3Kl som visar minst 5Kl och en obalanserad hand (annars hade han ju bjudit NT på lämplig nivå). Väst bjuder nu 3Hj som enligt deras system visar antingen färg eller honnörer i Hj varpå Öst avslutar budgivningen med 3NT. Så vad spelar du ut?

Vi utesluter förstås motståndarnas färger dvs klöver och hjärter. Och eftersom vår partner inte utspelsdubblade 2Ru vilket han kunde gjort med en fin ruterfärg blir det bara spader kvar.

Så vilken spader ska vi spela ut? Om vi spelar ut en låg är risken stor att motståndarna får både för SpA och SpD. Enda chansen att undvika detta (förutsatt att inte vår partner har SpD) är att någon av motståndarna har SpD singel. Så vi chansar på att spela ut SpK för att isåfall fälla SpD!

När bordet kommer upp med:

och partnern har Kn 9 8 7 2 i Sp samt HjA tar vi in två straff i kontraktet genom ett Kl, 4Sp och ett Hj-stick! Vid andra bordet har de spelat ut en låg spader och därmed gick kontraktet inte längre att straffa:-)

Hela given var alltså:

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *